Često postavljena pitanja

Često postavljena pitanja

Što je DNK?

DNK je molekula koja se nalazi u jezgri svake stanice u našem tijelu. U njoj je pohranjen naš genetski kod, a sastavljena je od niza 4 osnovnih građevnih blokova – nukleotida (A – adenin, T – timin, C – citozin, G – guanin). Genetski kod prenosi se s oca i majke na djecu, a jedinstven je za svakog pojedinca. Više o molekuli DNA možete pročitati ovdje.

Je li molekula DNK krhka?

Ne, molekula DNA iznenađujuće je robusna i otporna na vanjske utjecaje. Unatoč tome poželjan je oprez prilikom prikupljanja i pohranjivanja uzoraka.

Kako funkcionira test očinstva?

Genetskim testom analiziraju regije u genetskom kodu koje su jedinstvene za svakog pojedinca. S obzirom na to da dijete polovinu nasljednog materijala naslijedi od oca, a drugu polovinu od majke, moguće je međusobno uspoređivati genetski kod roditelja i njihove djece. Usporedbom genetskog profila potencijalnog oca i djeteta može se utvrditi je li on doista biološki otac ili ne.

Kako izgleda postupak DNK-testiranja?

Štapići s uzorkom stanica sluznice usne šupljine tretiraju se u laboratoriju prema posebnom protokolu s ciljem oslobađanja DNK iz stanica i njene izolacije. Nakon izolacije, izolirana DNK umnožava se u milijune kopija korištenjem metode PCR. Tako pripremljena DNK prikladna je za daljnju analizu.

DNK-profil pripremljen je na temelju STR-markera (kratka tandemska ponavljanja; engl. Short Tandem Repeats) markera, koji se kod svakog pojedinca razlikuju u duljini ponovljene sekvencije, odnosno u broju ponavljanja. Genetski profil djeteta dijelom je naslijeđen od oca, a dijelom od majke. Svaki STR-marker u profilu djeteta mora biti prisutan ili u profilu oca ili u profilu majke. U svakom testu očinstva analizira se 21 STR-marker.

Kako bi se isključila mogućnost tehničke pogreške i osigurala bolja kvaliteta analize, svaki se uzorak analizira dva puta!

Što je važno kod DNK-testiranja i kako odabrati najboljeg pružatelja te usluge?

Na tržištu postoji sve više tvrtki koje u svojoj ponudi imaju genetski test za utvrđivanje roditeljstva po izuzetno povoljnim cijenama. Međutim, treba imati na umu da kvaliteta svih tih DNK-testova očinstva nije jednaka. Prije svega je važno da je laboratorij u kojem se analiziraju uzorci međunarodno akreditiran te da ima sve certifikate i standarde koji osiguravaju potrebnu razinu kvalitete. Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) dodjeljuje standard ISO 17025 medicinskim dijagnostičkim laboratorijima koji zadovoljavaju stroge zahtjeve kvalitete i stručnosti za provođenje dijagnostičkih testiranja. Standard osigurava da se svi postupci i procesi u laboratoriju pravilno vode i da ih provode kvalificirani stručnjaci.

Laboratorij s kojim surađuje naša tvrtka akreditiran je od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju s ISO 17025.

Koja je razlika između DNK-testa za utvrđivanje roditeljstva za osobne potrebe i DNK-testa očinstva za sudske postupke?

Ne postoji razlika u tehničkoj izvedbi testiranja i u točnosti testa između DNK-testa očinstva za osobne potrebe i za sudske postupke. Testiranje se razlikuje samo u načinu prikupljanja uzorka za analizu. U slučaju kad se DNK-test očinstva provodi zbog sudskog postupka, tada uzorak mora prikupiti stručni djelatnik, a prije prikupljanja uzorka provodi se identifikacija uključenih osoba na temelju osobnih dokumenata. U slučaju da Vam je potreban DNK-test za utvrđivanje roditeljstva za sudski postupak, obratite nam se kako bismo Vam pružili detaljne informacije o načinu prikupljanja uzoraka.

U kojoj se dobi može testirati dijete?

Test očinstva može se provesti u bilo kojoj dobi nakon rođenja djeteta, jer je prikupljanje uzorka DNK lako, jednostavno i u potpunosti bezbolno.

Trebam li posjetiti liječnika kako bih prikupio uzorak?

Ne. U slučaju da DNK-test provodite samo za osobne potrebe, uzorak DNK možete lako i brzo sami prikupiti kod kuće. U slučaju da DNK-test provodite za sudski postupak, tada je potrebno slijediti propisanu proceduru prilikom prikupljanja uzoraka DNK. U slučaju da Vam je potreban DNK-test za utvrđivanje roditeljstva za sudski postupak, obratite nam se kako bismo Vam pružili detaljne informacije o načinu prikupljanja uzoraka.

Kako mogu znati jesam li uspješno prikupio uzorak DNK?

Set za prikupljanje uzorka vrlo je jednostavan za upotrebu. U setu se također nalaze i detaljne i jasne upute za prikupljanje uzorka, tako da se ne trebate brinuti jeste li pravilno prikupili uzorak. Upute za prikupljanje uzorka možete pročitati ovdje ovdje.

Koliko košta testiranje i koji su načini plaćanja?

Cjenik testiranja možete pronaći ovdje ovdje.

Test je moguće platiti preko predračuna direktno na naš bankovni račun illi gotovinom prilikom preuzimanja seta za prikupljanje uzorka.

Je li DNK-testiranje povjerljivo?

DNK-testiranje u potpunosti je povjerljivo i anonimno, a rezultati testa bit će vidljivi i proslijeđeni samo osobi koju ste naveli prilikom naručivanja testa. Sve datoteke koje se odnose na pojedini test zaštićene su lozinkama, a sa svim osobnim podacima postupa se u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Podaci o testu i rezultati testa nikada se ne prosljeđuju trećim osobama niti se koriste u bilo koje druge svrhe, osim u one koje su navedene u opisu testa.

Zašto se svako testiranje provodi dva puta?

Kako bi se osigurala najveća kvaliteta analize te isključila mogućnost tehničke pogreške, svaki se uzorak analizira dva puta, a dobiveni se rezultati međusobno uspoređuju. U slučaju da se rezultati dviju analiza ne podudaraju, test se ponovno provodi besplatno. Na ovaj se način osigurava da su rezultati koje dobijete nedvojbeno točni.

Koliko je dugo nakon prikupljanja uzorka DNK prikladna za analizu?

Ako je uzorak pohranjen na suhom mjestu i na sobnoj temperaturi, tada je uzorak prikladan za analizu i do 3 mjeseca od njegovog prikupljanja. U slučaju da je uzorak pohranjen na vlažnom i toplom mjestu, tada uzorak treba biti analiziran u najkraćem mogućem vremenu.

Jesu li rezultati testa pouzdani i precizni?

Da, rezultati su vrlo precizni i pouzdani. U slučaju pozitivnog rezultata testa (potvrđeno roditeljstvo) pouzdanost rezultata iznosi 99,9 %, a u slučaju negativnog rezultata testa (isključeno roditeljstvo) pouzdanost rezultata iznosi 100 %.

Je li potrebno testiranje majke kako bi se osigurala pouzdanost rezultata?

Ne, testiranje majke nije potrebno kako bi se potvrdilo očinstvo. Utvrđivanje očinstva bez analize majčine DNK uobičajen je postupak. DNK-testiranje provodi se na temelju usporedbe DNK-profila djeteta i potencijalnog oca.

Što ako su potencijalni očevi u srodstvu?

Ako su potencijalni očevi u bližem srodstvu, preporučamo testiranje obojice. U slučaju da to nije moguće, prilikom slanja uzorka upozorite nas da se radi o ovoj situaciji kako bismo mogli provesti dodatne analize koje osiguravaju točnost testiranja. Kontaktirajte nas za više informacija.

Koliko ću brzo dobiti rezultate testa?

Rezultati testa obično se dobiju u roku od 10 dana od slanja uzorka poštom. Također nudimo i mogućnost brzog testiranja. U tom slučaju testiranje se obavlja prioritetno, a rezultati su dostupni u najkraćem mogućem vremenu.

Što sadrži set koji ćete mi poslati?

U setu za prikupljanje uzoraka nalaze se dva štapića za prikupljanje uzorka DNK, po jedan za svaku osobu koja će se testirati. U setu se također nalaze i omotnice u koje ćete staviti prikupljene uzorke. Također su priložene detaljne i jasne upute za prikupljanje uzorka, registracijski obrazac i informirani pristanci. Potpisivanjem informiranog pristanka dajete svoju dozvolu za provođenje testiranja.

Što je informirani pristanak?

Prije prikupljanja uzorka DNK i provođenja genetskog testiranja svaka se osoba mora i pismeno s time složiti. Potpisivanjem informiranog pristanka osoba daje svoju dozvolu za provođenje genetskog testiranja. U slučaju da testirana osoba ne može dati svoju dozvolu (zbog fizičke ili mentalne nesposobnosti), umjesto nje informirani pristanak treba potpisati njen zakonski skrbnik.

U slučaju testiranja maloljetnika potrebno je pismena suglasnost djetetovog zakonskog skrbnika. U slučaju da je dijete navršilo 18 godina, tada samo mora dati svoju pismenu suglasnost.

Je li nužno potreban podatak o etničkoj pripadnosti?

Podatak o etničkoj pripadnosti nije nužno potreban, ali je poželjan, s obzirom na to da se učestalost mjesta u genetskom kodu koja testiramo u manjoj mjeri razlikuje među etničkim skupinama. Na temelju tog podatka možemo osigurati rezultate visoke kvalitete.

Mogu li na testiranje poslati uzorke dviju osoba koje ne žive u istom mjestu ili državi?

Naravno da je to moguće i poprilično je uobičajena praksa. U tom slučaju, prilikom naručivanja testiranja, zatražite odvojene setove za prikupljanje uzoraka te navedite adrese na koje želite da Vam dostavimo setove koji će biti označeni istim referentnim brojem. Nakon prikupljanja uzorka, obje osobe neka pošalju setove na našu adresu, a oba uzorka bit će uključena u istu analizu na temelju istog referentnog broja setova.

Što je DNK?

DNK je molekula koja se nalazi u jezgri svake stanice u našem tijelu. U njoj je pohranjen naš genetski kod, a sastavljena je od niza 4 osnovnih građevnih blokova – nukleotida (A – adenin, T – timin, C – citozin, G – guanin). Genetski kod prenosi se s oca i majke na djecu, a jedinstven je za svakog pojedinca. Više o molekuli DNA možete pročitati ovdje.

Je li molekula DNK krhka?

Ne, molekula DNA iznenađujuće je robusna i otporna na vanjske utjecaje. Unatoč tome poželjan je oprez prilikom prikupljanja i pohranjivanja uzoraka.

Kako funkcionira test očinstva?

Genetskim testom analiziraju regije u genetskom kodu koje su jedinstvene za svakog pojedinca. S obzirom na to da dijete polovinu nasljednog materijala naslijedi od oca, a drugu polovinu od majke, moguće je međusobno uspoređivati genetski kod roditelja i njihove djece. Usporedbom genetskog profila potencijalnog oca i djeteta može se utvrditi je li on doista biološki otac ili ne.

Kako izgleda postupak DNK-testiranja?

Štapići s uzorkom stanica sluznice usne šupljine tretiraju se u laboratoriju prema posebnom protokolu s ciljem oslobađanja DNK iz stanica i njene izolacije. Nakon izolacije, izolirana DNK umnožava se u milijune kopija korištenjem metode PCR. Tako pripremljena DNK prikladna je za daljnju analizu.

DNK-profil pripremljen je na temelju STR-markera (kratka tandemska ponavljanja; engl. Short Tandem Repeats) markera, koji se kod svakog pojedinca razlikuju u duljini ponovljene sekvencije, odnosno u broju ponavljanja. Genetski profil djeteta dijelom je naslijeđen od oca, a dijelom od majke. Svaki STR-marker u profilu djeteta mora biti prisutan ili u profilu oca ili u profilu majke. U svakom testu očinstva analizira se 21 STR-marker.

Kako bi se isključila mogućnost tehničke pogreške i osigurala bolja kvaliteta analize, svaki se uzorak analizira dva puta!

Što je važno kod DNK-testiranja i kako odabrati najboljeg pružatelja te usluge?

Na tržištu postoji sve više tvrtki koje u svojoj ponudi imaju genetski test za utvrđivanje roditeljstva po izuzetno povoljnim cijenama. Međutim, treba imati na umu da kvaliteta svih tih DNK-testova očinstva nije jednaka. Prije svega je važno da je laboratorij u kojem se analiziraju uzorci međunarodno akreditiran te da ima sve certifikate i standarde koji osiguravaju potrebnu razinu kvalitete. Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) dodjeljuje standard ISO 17025 medicinskim dijagnostičkim laboratorijima koji zadovoljavaju stroge zahtjeve kvalitete i stručnosti za provođenje dijagnostičkih testiranja. Standard osigurava da se svi postupci i procesi u laboratoriju pravilno vode i da ih provode kvalificirani stručnjaci.

Laboratorij s kojim surađuje naša tvrtka akreditiran je od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju s ISO 17025.

Koja je razlika između DNK-testa za utvrđivanje roditeljstva za osobne potrebe i DNK-testa očinstva za sudske postupke?

Ne postoji razlika u tehničkoj izvedbi testiranja i u točnosti testa između DNK-testa očinstva za osobne potrebe i za sudske postupke. Testiranje se razlikuje samo u načinu prikupljanja uzorka za analizu. U slučaju kad se DNK-test očinstva provodi zbog sudskog postupka, tada uzorak mora prikupiti stručni djelatnik, a prije prikupljanja uzorka provodi se identifikacija uključenih osoba na temelju osobnih dokumenata. U slučaju da Vam je potreban DNK-test za utvrđivanje roditeljstva za sudski postupak, obratite nam se kako bismo Vam pružili detaljne informacije o načinu prikupljanja uzoraka.

U kojoj se dobi može testirati dijete?

Test očinstva može se provesti u bilo kojoj dobi nakon rođenja djeteta, jer je prikupljanje uzorka DNK lako, jednostavno i u potpunosti bezbolno.

Trebam li posjetiti liječnika kako bih prikupio uzorak?

Ne. U slučaju da DNK-test provodite samo za osobne potrebe, uzorak DNK možete lako i brzo sami prikupiti kod kuće. U slučaju da DNK-test provodite za sudski postupak, tada je potrebno slijediti propisanu proceduru prilikom prikupljanja uzoraka DNK. U slučaju da Vam je potreban DNK-test za utvrđivanje roditeljstva za sudski postupak, obratite nam se kako bismo Vam pružili detaljne informacije o načinu prikupljanja uzoraka.

Kako mogu znati jesam li uspješno prikupio uzorak DNK?

Set za prikupljanje uzorka vrlo je jednostavan za upotrebu. U setu se također nalaze i detaljne i jasne upute za prikupljanje uzorka, tako da se ne trebate brinuti jeste li pravilno prikupili uzorak. Upute za prikupljanje uzorka možete pročitati ovdje.

Koliko košta testiranje i koji su načini plaćanja?

Cjenik testiranja možete pronaći ovdje.

Test je moguće platiti preko predračuna direktno na naš bankovni račun illi gotovinom prilikom preuzimanja seta za prikupljanje uzorka.

Je li DNK-testiranje povjerljivo?

DNK-testiranje u potpunosti je povjerljivo i anonimno, a rezultati testa bit će vidljivi i proslijeđeni samo osobi koju ste naveli prilikom naručivanja testa. Sve datoteke koje se odnose na pojedini test zaštićene su lozinkama, a sa svim osobnim podacima postupa se u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Podaci o testu i rezultati testa nikada se ne prosljeđuju trećim osobama niti se koriste u bilo koje druge svrhe, osim u one koje su navedene u opisu testa.

Zašto se svako testiranje provodi dva puta?

Kako bi se osigurala najveća kvaliteta analize te isključila mogućnost tehničke pogreške, svaki se uzorak analizira dva puta, a dobiveni se rezultati međusobno uspoređuju. U slučaju da se rezultati dviju analiza ne podudaraju, test se ponovno provodi besplatno. Na ovaj se način osigurava da su rezultati koje dobijete nedvojbeno točni.

Koliko je dugo nakon prikupljanja uzorka DNK prikladna za analizu?

Ako je uzorak pohranjen na suhom mjestu i na sobnoj temperaturi, tada je uzorak prikladan za analizu i do 3 mjeseca od njegovog prikupljanja. U slučaju da je uzorak pohranjen na vlažnom i toplom mjestu, tada uzorak treba biti analiziran u najkraćem mogućem vremenu.

Jesu li rezultati testa pouzdani i precizni?

Da, rezultati su vrlo precizni i pouzdani. U slučaju pozitivnog rezultata testa (potvrđeno roditeljstvo) pouzdanost rezultata iznosi 99,9 %, a u slučaju negativnog rezultata testa (isključeno roditeljstvo) pouzdanost rezultata iznosi 100 %.

Je li potrebno testiranje majke kako bi se osigurala pouzdanost rezultata?

Ne, testiranje majke nije potrebno kako bi se potvrdilo očinstvo. Utvrđivanje očinstva bez analize majčine DNK uobičajen je postupak. DNK-testiranje provodi se na temelju usporedbe DNK-profila djeteta i potencijalnog oca.

Što ako su potencijalni očevi u srodstvu?

Ako su potencijalni očevi u bližem srodstvu, preporučamo testiranje obojice. U slučaju da to nije moguće, prilikom slanja uzorka upozorite nas da se radi o ovoj situaciji kako bismo mogli provesti dodatne analize koje osiguravaju točnost testiranja. Kontaktirajte nas za više informacija.

Koliko ću brzo dobiti rezultate testa?

Rezultati testa obično se dobiju u roku od 10 dana od slanja uzorka poštom. Također nudimo i mogućnost brzog testiranja. U tom slučaju testiranje se obavlja prioritetno, a rezultati su dostupni u najkraćem mogućem vremenu.

Što sadrži set koji ćete mi poslati?

U setu za prikupljanje uzoraka nalaze se dva štapića za prikupljanje uzorka DNK, po jedan za svaku osobu koja će se testirati. U setu se također nalaze i omotnice u koje ćete staviti prikupljene uzorke. Također su priložene detaljne i jasne upute za prikupljanje uzorka, registracijski obrazac i informirani pristanci. Potpisivanjem informiranog pristanka dajete svoju dozvolu za provođenje testiranja.

Što je informirani pristanak?

Prije prikupljanja uzorka DNK i provođenja genetskog testiranja svaka se osoba mora i pismeno s time složiti. Potpisivanjem informiranog pristanka osoba daje svoju dozvolu za provođenje genetskog testiranja. U slučaju da testirana osoba ne može dati svoju dozvolu (zbog fizičke ili mentalne nesposobnosti), umjesto nje informirani pristanak treba potpisati njen zakonski skrbnik.

U slučaju testiranja maloljetnika potrebno je pismena suglasnost djetetovog zakonskog skrbnika. U slučaju da je dijete navršilo 18 godina, tada samo mora dati svoju pismenu suglasnost.

Je li nužno potreban podatak o etničkoj pripadnosti?

Podatak o etničkoj pripadnosti nije nužno potreban, ali je poželjan, s obzirom na to da se učestalost mjesta u genetskom kodu koja testiramo u manjoj mjeri razlikuje među etničkim skupinama. Na temelju tog podatka možemo osigurati rezultate visoke kvalitete.

Mogu li na testiranje poslati uzorke dviju osoba koje ne žive u istom mjestu ili državi?

Naravno da je to moguće i poprilično je uobičajena praksa. U tom slučaju, prilikom naručivanja testiranja, zatražite odvojene setove za prikupljanje uzoraka te navedite adrese na koje želite da Vam dostavimo setove koji će biti označeni istim referentnim brojem. Nakon prikupljanja uzorka, obje osobe neka pošalju setove na našu adresu, a oba uzorka bit će uključena u istu analizu na temelju istog referentnog broja setova.

Niste pronašli odgovor na svoje pitanje?

Pišite nam!

Niste pronašli odgovor na svoje pitanje?

Pišite nam!